Qüestions familiars

Mònica Batet (el Pont d’Armentera, 1976), llicenciada en Filologia Catalana, ha estat guardonada per la seva primera novel·la, L’habitació grisa, dedicada a resseguir la història d’una família al llarg de cent anys. La pedra funcional de la nissaga és Amadeu Guinovart, que l’any 1898 decideix assentar-se a un poble anomenat Mir i obrir-hi una llibreria que es transforma en un punt de referència imprescindible de la cultura catalana del modernisme, amb clients il·lustres com Santiago Rusiñol. El nom de la llibreria era un reclam difícil d’ignorar per lletraferits de tota mena: «Les Flors del Mal».

A més de la llibreria, un altre espai es manté constant al generació darrera generació com a punt de relligament del passat i el present de la família: l’anomenada habitació grisa d’una gran casa que poc a poc va entrant en un procés de canvi i de decadència. Pel que fa a l’estil de l’escriptura de Mònica Batet, s’ha citat Mercè Rodoreda.

La voluntat de l’autora és ambiciosa: sintetitzar el tarannà de cent anys d’una família en una novel·la breu demana una gran capacitat de síntesi i una força simbòlica no sempre aconseguida.

Just Manuel Casero Madrid va ser fundador del Punt Diari de Girona l’any 1979. Aquest mateix any fou elegit regidor del primer ajuntament democràtic de Girona pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE); va presidir el Consell Municipal de Sarrià de Ter i va ser diputat ponent de Sanitat i Serveis Socials de la Diputació Provincial de Girona. Va morir als 34 anys, un mes i mig després de descobrir-se-li un càncer de fetge, el 31 de gener de 1981. Els actes d’homenatge se succeïren immediatament. El mateix any de la seva mort, la Llibreria 22 de Girona va instaurar el Premi Just M. Casero de narrativa per escriptors joves, que s’atorga anualment a finals d’octubre. Han estat guardonats autors com Jordi Negre o Àngels de Vega.

Article extret de La Mañana del 19 de març.

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Qüestions familiars

  1. masai-mbt diu:

    masai shoes,mbt shoes,anti shoes http://masai-mbt.com
    masai shoes,mbt shoes,anti shoes
    http://masai-mbt.com/brand-MBT-1.htm
    buy masai shoes,mbt shoes,anti shoes from http://masai-mbt.com.MBT, Masai Barefoot Technology, is the brainchild of Swiss engineer Karl Müller.

Els comentaris estan tancats.